Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija
Članstvo v EU:
Politična ureditev:Republika
Glavno mesto:Skopje
Površina države: 25 713 km²
Denarna enota:Makedonski denar (MKD)
Ekonomija | Poslovni običaji | Pravna in politična ureditev | Več o državi | Naročilo bonitete podjetja
Ekonomija
Statistični urad

Gospodarska zbornica

Podjetništvo v državi

Makedonija ima nekaj rudnega bogastva, na primer železovo rudo, baker, svinec in cink. Osnovne gospodarske dejavnosti so živilska, tobačna, tekstilna, kemična, jeklarska industrija in industrija cementa.
Poslovni imeniki

Lokalne skupnosti

Poslovni običaji
Poslovna komunikacija

Dokler se odnosi ne razvijejo, bo pogovor zadržan in hladen. Ko pa druga oseba postane bolj posameznik kot tujec, bodo počasi postali manj uradni in bolj sproščeni.

Na poslovne odločitve pogosto zelo vplivajo osebni občutki, zato je dobro, da vložite čas v graditev odnosov. To bo pomagalo prebroditi začetne komunikacijske ovire in povečalo možnosti za poslovni uspeh.

Veliko Makedoncev verjame, da oseba, ki pretirano govori, s tem pravzaprav kompenzira dejstvo, da nima ničesar pomembnega povedati. Če imate zelo močan glas, bi bilo dobro, da malo umirite ton.

Poslovni sestanki

Sestanki so uradni. Za večino starejših Makedoncev je normalni protokol tak, da začnejo sestanek s predstavitvijo ali izjavo in potem vodijo sestanek naprej. Čeprav je to hierarhična družba, kjer se vse pomembne odločitve sprejemajo v vodstvu firme, Makedonci vseeno želijo soglasje vseh nepristranskih oseb, preden pridejo do končne odločitve. Zato so sestanki lahko zelo razvlečeni, saj mora vsak dobiti priložnost, da predstavi svoje mnenje.

Vsaka predstavitev mora biti dejanska in podprta s statistiko. Če je mogoče, poskusite predstaviti informacijo vizualno. Makedonci ne marajo preveč govorjenja, zato se izogibajte pretiranih (navdušenih) izjav. Makedonci niso osredotočeni na končne roke. Rajši se prepričajo, da so vse pravilno razumeli, preden zaključijo pogovore. Bodite potrpežljivi in ne poskušajte pospešiti sestankov - uspešni posli se v Makedoniji ne bodo nikoli zgodili čez noč.

Poslovna pogajanja

Posel je hierarhičen. Ljudje, ki sprejemajo odločitve, so v vodstvu firme, zato bo večina odločitev zahtevala odobritev na več ravneh. Včasih se bo zdelo, kot da nihče noče prevzeti odgovornosti za sprejetje odločitve, zato ne bo čudno, če boste za preproste naloge potrebovali nekaj obiskov.

Makedonci so kot pogajalci lahko trd oreh. Še zlasti jih skrbi, da jih tujci ne bi izkoristili. Če boste potrebovali prevajalca, najemite svojega za sestanke in pogajanja. Izogibajte se nesoglasij in prodajni taktiki s pritiskom. Bolje je uporabiti posreden stil pogajanja, če boste preveč neposredni, vas bodo imeli za slabo vzgojenega.

Pogodbe delujejo kot izjave o nameri. Pričakuje se, da če se bodo spremenile okoliščine, se bo temu ustrezno prilagodila tudi pogodba. Ne menjajte članov pogajalske skupine, preden je sprejeta odločitev, drugače se bo proces graditve odnosov moral začeti znova.

Pravna in politična ureditev
Predsednik

Vlada

Ministrski predsednik

Ministrstva

Ustavno sodišče

Zakonodaja

Več o državi
Geografske značilnosti

Ta celinska dežela na srednjem Balkanu je gorata z globokimi kotlinami in dolinami. Najbolj znano turistično področje je Ohridsko jezero na zahodni meji z Albanijo.
Jeziki

Makedonski: glede na dialekte vzhodnomakedonski in zahodnomakedonski.
Kratka zgodovina

Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija se je osamosvojila leta 1991 z razpadom Jugoslavije.

Ustavo iz leta 1991 so leta 2001 spremenili in dopolnili z večjimi pravicami manjšin.

Časovni pas

GMT/UTC + 1

Nacionalna klicna koda

+389
Povprečne temperature

Julij 23 0C, januar 0 0C.
Delovni čas bank

Ponedeljek–petek: od 8:00 do 19:00.

 

Sobota: od 8:00 do 12:00.

Delovni čas pošt

Ponedeljek–petek: od 7:00 do 19:00.

 

Sobota: od 7:00 do 13:00.

Delovni čas trgovin

Zakonsko dovoljen odpiralni čas trgovin:

 

ponedeljek-petek: od 8:00 do 20:00,

sobota: od 8:00 do 14:00.

Kreditne kartice

Sprejem kreditnih kartic je v Makedoniji pogost v številnih mestih in počitniških krajih, npr. kartice MasterCard-EuroCard, Visa in Diners Club sprejemajo v številnih hotelih, restavracijah in trgovinah.

S kreditnimi karticami je mogoče plačevati tudi na skoraj vseh bencinskih črpalkah.

Menjava denarja

Denar je mogoče poleg na bankah zamenjati tudi v menjalnicah, na recepciji hotelov, v turističnih agencijah, na bencinskih črpalkah in v večjih trgovskih hišah.
Mobilna telefonija

Dežela je skoraj v celoti pokrita s signalom mobilne telefonije, operaterji pa imajo podpisane pogodbe z večjimi evropskimi in svetovnimi operaterji. Mobilni telefoni v državi delujejo v omrežju frekvenčnih pasov 900 MHz in 1800 MHz. Gostujete lahko v mobilnih omrežjih T-mobile, vip Operator in Cosmofon.
Nujne klicne številke

Policija

192

Brezplačna EU-št. za nujno pomoč (EEN)

112

Reševalna služba/dežurni zdravnik

194

Gasilci

193

Populacija države

Populacija glavnega mesta

Narodnostna sestava

Verska sestava

© 1996- Slovenska knjiga d.o.o. | O avtorjih